Communicatie die goed doet

De robothavik als nieuwe ganzenbestrijder?

De robothavik als nieuwe ganzenbestrijder?

robothavik robird

Vogels en Schiphol is geen gelukkige combinatie. De grote open ruimten rond het vliegveld zijn een ideale lokatie voor vogels om te rusten en te broeden. Vanwege het gevaar voor het vliegverkeer worden er regelmatig ganzen vergast. En ondanks dat de techniek al lang bekend is wordt er nu pas werk gemaakt van het verbouwen van olifantsgras. Omdat ganzen er een enorme hekel aan hebben.

Er zijn meer technieken om vogels, en met name ganzen, te verdrijven. Afschieten is de meest bekende. Niet erg zinvol want dat schrikt de vogels alleen maar op waardoor ze opvliegen. Er wordt al geëxperimenteerd met laserlampen. Het licht van deze lampen heeft een werende invloed.

Heel bekend zijn de valkeniers die rond Schiphol helpen de vogelpopulatie zo klein mogelijk te houden want roofvogels hebben een afschrikwekkende werking. De inzet van valkeniers is echter niet zo effectief vanwege de beperkte inzetbaarheid van hun vogels. De roofvogels kunnen simpelweg niet de hele dag rondvliegen.

Met dat idee heeft een groep onderzoekers van de Universiteit Twente iets nieuws bedacht: de Robird. Dat is een robot roofvogel die zo natuurgetrouw vliegt dat andere vogels er vandoor gaan.

https://vimeo.com/94332100
Het heeft onderzoeker Nico Nijenhuis nogal wat tijd gekost om de robot zo natuurgetrouw mogelijk te laten vliegen. Het maken en laten vliegen van een robotvogel was niet het probleem. Zolang deze niet net zo vliegen als echte roofvogels maakte ze geen indruk op andere vogels.
Volgens Nijenhuis is dat nu gelukt en naar verwachting zal de robotvogel einde dit jaar in productie gaan.

De Robirds zijn niet afhankelijk van voedsel en voor lange tijd inzetbaar. Bovendien volledig controleerbaar in een groot jachtgebied. En niet alleen bij vliegvelden maar ook bij bijvoorbeeld afvalverwerkingen, windmolenparken, havens en in de landbouw.

Donderdag 11 september houden de Provinciale Staten van Noord-Holland een hoorzitting over ganzen en ganzenbestrijding om zich te informeren voor nieuwe wetgeving. Het zou aardig zijn als deze optie ook besproken wordt.

Wat denk jij? Heeft een Robird kans van slagen?

Promofilmpje:

robird

Foto’s: Clear Flight Solutions

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Dichtbij Haarlemmermeer.