Communicatie die goed doet

Het verkiezingsprogramma als wolk

Het verkiezingsprogramma als wolk

Hoeveel kiezers hebben daadwerkelijk één of meer verkiezingsprogramma’s gelezen? Dat zullen er niet veel zijn. Hooguit een enkele ‘zwever’ die meer dan gemiddeld geïnteresseerd is. Of een belanghebbende bij een specifiek onderwerp. Het is best een kluif om alle programma’s te lezen. Maar het kan ook anders. Het verkiezingsprogramma als wolk.

58.842 woorden is het aantal dat de 11 partijen geproduceerd hebben. Dat zijn ongeveer 115 vellen A4. En dat is exclusief inhoudsopgave, kandidatenlijst en verantwoording voor de afgelopen 4 jaar.

De verschillen in opbouw van de programma’s zijn groot. D66 en Forza zijn de partijen die meer dan 10.000 woorden nodig hebben. Het minst aantal woorden gebruikt Eén-Haarlemmermeer, ruim 1.300. Het CDA iets meer dan 2.000. Dat maakt het vergelijken bijna onmogelijk. Daarom de wordcloud, het verkiezingsprogramma als wolk.

Met een wordcloud maak je van een tekst een kleine lijst met woorden die het meest gebruikt worden. Hoe groter het woord hoe vaker gebruikt.

Het leek afgelopen weken alleen te gaan over fiets vs auto, de koopzondag, windmolens, Schiphol en UMTS-masten. Allemaal belangrijk maar de programma’s van de partijen gaan verder. Een wordcloud geeft een algemener beeld. Waar een partij in grote lijnen voor staat. Minder waan van de dag, meer lange termijn.

VVD
Van oorsprong een ondernemerspartij maar zet nu vooral in op jongeren. Lees je het programma er op na dan gaat het over kansen op de arbeidsmarkt en het aantrekkelijk maken van de gemeente voor deze doelgroep. Maar ook over overlast.

wolk-vvd

CDA
Het woord ‘nieuwe’ is verwarrend. In het programma wordt het vaak in combinatie gebruikt met ‘bestaande’. Of in standpunten als ‘Geen grootschalig sekspaleis en geen nieuwe coffeeshop binnen de gemeentegrenzen’.

wolk-cda

D66
‘Ruimte’ wordt voor een deel letterlijk gebruikt. Maar ook als stijlvorm in een bijvoorbeeld een standpunt over jongeren die ruimte moeten krijgen om zich te ontwikkelen.

wolk-d66

HAP
‘Eigen’ lijkt vooral te gaan over lokale thema’s. Je eigen leefomgeving en wijk. Maar het gaat ook over de rol van het bestuur, over de ‘eigen’ gemeente.

wolk-hap

PvdA
‘Dient’ is vooral een ander woord voor iets wat zou moeten gebeuren. ‘Sociale’ is van oudsher een bekende term wat vaak gebruikt wordt door sociaal-democraten.

wolk-pvda

GroenLinks
Duurzaam en groen. Dat is waar iedereen GroenLinks van kent. In het programma gaat het ook over ruimte in zowel de letterlijke als figuurlijke betekenis.

wolk-groenlinks

Forza!
Kinderen als meest gebruikte woord zou niemand verwacht hebben. De partij gebruikt het woord in vele vormen. Van veiligheid op straat tot het beheersen van de Nederlandse taal.

wolk-forza

ChristenUnie/SGP
Geen verrassende thema’s. De zorg voor elkaar en het goede van de mens.

wolk-cu

SRH
Het programma is zoals we de partij kennen. Dus over de strijd tegen de gemeente.

wolk-srh

CDVP
‘Omgeving’ is hier een vergelijkbare term als ‘ruimte. De partij gebruikt het zowel letterlijk als figuurlijk.

wolk-cdvp

Eén Haarlemmermeer
De partij lijkt zich vooral te richten op senioren:

wolk-eenh

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Dichtbij Haarlemmermeer.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.