Communicatie die goed doet

Wat is trending in #haarlemmermeer

Wat is trending in #haarlemmermeer

Er wordt flink veel gepubliceerd sinds de komst van Internet en Social Media. Zoveel dat je soms niet meer weet wat echt belangrijk is. Je moet selectief zijn want je kan niet alles lezen. Ook op Twitter. Er zijn op dit moment 3,2 miljoen Twitteraars in Nederland waarvan de helft dagelijks gebruik maakt van Twitter. Daarom was ik blij verrast toen ik van de week een tool tegenkwam waarmee je kan zien wat trending is op gemeentelijk niveau.

De tool doorzoekt op een slimme manier alle tweets van afgelopen tijd. En visualiseert dit d.m.v. de grootte van de letters. Hoe groter hoe meer trending. Dit wordt een Word Cloud genoemd.

Van de 11 grootste gemeenten in Nederland, waar Haarlemmermeer ook toe behoort, wordt er een beeld geschetst waar het meest over getwitterd wordt. De tool kijkt niet alleen naar de naam van de gemeente maar ook naar deelgemeenten, wijken enz. Maar niet naar de locatie waar vandaan de tweet verstuurd is. Want dat laatste zegt niet zo veel.

Het beeld is verrassend. Als je afgaat op de reacties hier op Dichtbij dan denk je dat hondenpoep, koopzondag, de gijzeling in Nieuw-Vennep of de eventuele komst van een tweede moskee trending is. Toch blijkt het op Twitter over veel andere dingen te gaan.

De afbeelding hieronder geeft het beeld van zaterdag 1 Juni.

trending haarlemmermeer
Trending is het Rondje Ringvaart. Waarschijnlijk door het beter wordende weer dat mensen de fiets pakken om te genieten van onze ringvaart. Na wat zoekwerk bleek dat de roeiers ook graag weer varen. Ook schaatser Mark Tuitert twitterde afgelopen week dat hij een trainingsrondje op de fiets ging doen langs de Ringvaart. Met veel retweets tot gevolg.

Haarlem laat een heel ander beeld zien. De aankondiging over het Glazen Huis was het onderwerp waar verreweg het meest over gepraat werd.

trending haarlem

In Alphen aan den Rijn is er blijkbaar en brand geweest. En ook de afschuwelijk moord is het gesprek van de dag.

trending alphen

Is dit nu echt het beeld wat er exact speelt in onze gemeente? Nee natuurlijk niet. Het is wel een mooie indicatie waar we mee bezig zijn en wat ons bezig houdt.
Zo’n Rondje Ringvaart zou bekend moeten zijn bij degene die zich bezighouden met citymarketing. Ik lees daar nooit iets over. Een gemiste kans. Er zijn bijvoorbeeld erg weinig bankjes langs de Ringvaart waar je even kan genieten van het landschap.

Ook politici, beleidsmakers en politie kunnen op deze manier feeling houden met hun gemeente, inwoners en kiezers. Sterker nog, ik ben van mening dat dit verplichte kost voor hen is.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Dichtbij Haarlemmermeer.