Communicatie die goed doet

Empathie – Nu ook in Nederland – En het raakt weer

Empathie – Nu ook in Nederland – En het raakt weer

Zie de mens UMCG

Ruim een jaar geleden was ik nogal onder de indruk van een video van The Cleveland Clinic. Ik noemde het ‘The best health care video ever made’.

Nu is er een Nederlandse kopie gemaakt door het Universitair Medisch Centrum Groningen. Een bijna exacte kopie maar dan in een Nederlandse setting. Empathie is het sleutelwoord in de Amerikaanse versie, in die van het UMCG is dat vertaald naar ‘Zie de mens’.

Doorgaans ben ik niet zo’n liefhebber van kopieerwerk. Maar in dit geval maakt me het niets uit. Bovendien heeft het Gronings Medisch Centrum toestemming gevraagd in Cleveland.

Empathie is universeel en voelt nergens zo sterk als in een ziekenhuis. Dat is wat deze krachtige en emotionele video laat zien. In ieder persoon schuilt een verhaal, soms mooi, vaak heftig of triest. En dat geldt niet alleen voor patiënten.

Ook nu ben ik weer flink geraakt. Waarom? Omdat het zo dichtbij en herkenbaar is. Omdat de mens zo zichtbaar is.

Video is gemaakt door Perrie Hoekstra en Martijn Pot.

2 Reacties

  1. Martijn Hulst 8 jaren geleden

    Wat een gebrek aan inspiratie bij het UMCG. Vorig jaar maakte het Atrium MC al een rip-off van de prachtige video van de Cleveland Clinic. Ook het Elkerliek ziekenhuis liet zich al door de Amerikaanse zorginstelling inspireren. Zie voorbeelden: http://zorgbroeders.nl/wp/blog/zetten-ziekenhuizen-weer-mensen-centraal/

    Echt jammer dat het UMCG niet met iets origineels is gekomen, waarmee ze zich als academisch centrum in Groningen echt onderscheidend in de markt zetten.

  2. Robert Houtenbos 8 jaren geleden

    Mooie trage film vol tearjerkers over persoonlijke verhalen achter ziekenhuis’passanten’. Het einde vind ik minder sterk. Dit zegt niks over de identiteit (of branding) van een ziekenhuis m.i.. Wat doe je nou eigenlijk met die info die in oneliners wordt verwoord? Ik zie het meer als oproep aan ons mensen om ons meer in elkaar te verplaatsen. Opvallend detail: de scène waar een mevrouw (alleen!) aan tafel zit bij slechtnieuwsgesprek met arts. Ze kan het niet bevatten, en de arts wauwelt maar door ;-/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.